Παναγιώτης Εμμ. Μάτσης

Χειρουργός Οφθαλμίατρος - Οφθαλμοπλαστικός

Υψηλάντου 36,
Κολωνάκι, Αθήνα
T: 210 7253776
E: panagiotismatsis@gmail.com

Μυοψίες

Γενικές Πληροφορίες

Οι μυοψίες είναι διαφόρων ειδών σχήματα (π.χ.μικρές τελείες ή κλωστές) που παρεμβάλονται στο οπτικό πεδίο.

Τι προκαλεί τις μυοψίες (μυγάκια);

Την εσωτερική κοιλότητα του βολβού του ματιού γεμίζει μια ρευστή σαν ζελατίνη ουσία που ονομάζεται υαλοειδές. Με την πάροδο των ετών,δεσμίδες μία πρωτείνης (του κολλαγόνου) που περιέχεται στο υαλοειδές συστρέφονται και γίνονται ορατές κατά την κίνηση του βλέμματος σαν κινούμενα σχήματα. Αυτά είναι οι μυοψίες.

Σε ορισμένα άτομα συνήθως άνω των 30 ετών μπορεί το υαλοειδές να αποκολληθεί από τον αμφιβληστροειδή, τραβώντας τον μάλιστα και προκαλώντας την εμφάνιση φωταψιών (flash), που γίνονται αντιληπτά είτε το μάτι είναι κλειστό, είτε είναι ανοικτό. Παράλληλα μπορεί να παρατηρήσει ο ασθενής μία αύξηση των μυοψιών. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται οπισθία αποκόλληση υαλοειδούς και μπορεί να οδηγήσει σε μία σοβαρή κατάσταση που ονομάζεται αποκόλληση αμφιβληστροειδούς.

Είναι η εμφάνιση μυοψιών σοβαρή;

Ατομα που αντιλαμβάνονται μία ή και δύο μυοψίες, σε γενικές γραμμές δεν πρέπει να ανησυχούν και μάλιστα αν υπάρχουν αυτές για αρκετό καιρό. Μία ξαφνική όμως αύξηση των μυοψιών αν μάλιστα συνοδεύονται από φωταψίες (flash) πιθανόν σημαίνει οπισθία αποκόλληση υαλοειδούς και ο ασθενής πρέπει να επισκεφθεί τον οφθαλμίατρο επειγόντως για να αποκλεισθεί η πιθανότητα ρωγμής στον αμφιβληστροειδή και αποκόλλησής του.

Είναι δυνατή η αφαίρεση των μυοψιών;

Τεχνικά είναι δυνατή η αφαίρεση των μυοψιών με χειρουργική επέμβαση υαλοειδεκτομής. Δυστυχώς όμως δεν συνίσταται υαλοειδεκτομή, δεδομένης της σοβαρότητας της επέμβασης και των επιπλοκών που μπορεί να προκύψουν (αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, καταρράκτης). Οι περισσότεροι οφθαλμοχειρουργοί δεν συνιστούν την επέμβαση παρά αν απειλείται η όραση.