Κερατόκωνος
Γενικές Πληροφορίες
Πρόκειται για βλάβη στον κερατοειδή (ο εξωτερικός κυκλικός και διαφανής ιστός του ματιού με την μεγαλύτερη διαθλαστική δύναμη). Η βλάβη προκαλεί λέπτυνση και εκτάνυση δηλαδή παραμόρφωση της σφαιρικής επιφάνειας του ιστού. Οι ακτίνες φωτός που τον διαπερνούν παραμορφώνονται με αποτέλεσμα η εικόνα που αντιλαμβάνεται ο ασθενής να είναι εξαιρετικά θολή.
Η βλάβη μπορεί να είναι προοδευτική, σπάνια εμφανίζεται πριν την εφηβεία και ο βαθμός της παρμόρφωσης ποικίλλει σε κάθε ασθενή.
Η αιτία που προκαλεί τον κρατόκωνο είναι άγνωστη. Πιθανολογείται ότι παίζουν κάποιο ρόλο υποτροπιάζουσες αλλεργίες και κληρονομικοί πράγοντες.
Οι υπάρχουσες θεραπευτικές μέθοδοι (cross linking , μεταμόσχευση) βοηθούν και σταθεροποιούν την βλάβη. Η εφαρμογή ειδικών φακών επίσης μπορεί να αποβεί χρήσιμη. Πάντως καλή όραση δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί.
Θεραπεία του κερατόκωνου
Η πρώτη θεραπευτική αγωγή
αφορά την εφαρμογή ημίσκληρων φακών επαφής (ορισμένοι ασθενείς με πρώιμες βλάβες μπορεί να ρησιμοποιήσου μαλακούς φακούς). Η χρήση τους επιβάλλει τον καλό καθαρισμό για αποφυγή μολύνσεων . Ατυχώς έχει διαπιστωθεί, ότι οι φακοί ναι μεν βελτιώνουν την όραση δεν επιβραδύνουν όμως την εξέλιξη της βλάβης. Ενα 10-20% των ασθενών με κερατόκωνο παρουσιάζουν σε βάθος χρόνου σημαντικλη εκτάνυση και λέπτυνση του κερατοειδούς στο σημείου της βλάβης με συνέπεια οι φακοί επαφής να μην διορθώνουν τις παραμορφώσεις .
Η επόμενη θεραπευτική επιλογή
είναι η μέθοδος cross linking όπου με τον συνδυασμό υπεριώδους ακτινοβολίας και βιταμίνης Β “σκληραίνει ” ο ιστός. Αν η μέθοδος δεν επαρκεί, τοποθετείται μόσχευμα κερατοειδούς από άλλο δότη. Η ανάρρωση μετά από μεταμόσχευση κερατοειδούς διαρκεί περίπου 18 μήνες. Υπάρχει δε η πιθανότητα να χρειάζεται πάλι εφαρμογή φακού επαφής για να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή όραση. Η μεταμόσχευση λοιπόν δεν είναι το μέσον για τέλεια όραση ή απαλλαγή από φακούς επαφής. Παρ’όλο που το 90% των μεταμοσχεύσεων είναι επιτυχείς, υπάρχει ο κίνδυνος απόρριψης του μοσχεύματος.