Παναγιώτης Εμμ. Μάτσης

Χειρουργός Οφθαλμίατρος - Οφθαλμοπλαστικός

Υψηλάντου 36,
Κολωνάκι, Αθήνα
T: 210 7253776
E: panagiotismatsis@gmail.com

Ραγοειδίτιδα

Γενικές Πληροφορίες

Πρόκειται για φλεγμονώδη κατάσταση του ματιού που συνδυάζεται με συστηματικό φλεγμονώδες ή και αυτοάνοσο νόσημα του ασθενή.

Πρόσθια ραγοειδίτιδα

Γνωστή και σαν ιριδοκυκλίτιδα ή και ιρίτιδα. Παρατηρείται φλεγμονή στον πρόσθιο θάλαμο και την ίριδα. Αποτελεί και το 90% των ραγοειδίτιδων. Μπορεί να παρουσιαστεί σαν μεμονομένο επεισόδιο και να υποχωρήσει μετά την αγωγή ή με επαναλαμβανόμενες προσβολές να μεταπέσει σε χρονιότητα. Η πρόσθια ραγοειδίτιδα μπορεί να ακολουθήσει ένα τραυματισμό, ένα χειρουργείο ή αρκετά συχνά μία ερπητική λοίμωξη : απλού έρπητα ή έρπητα ζωστήρα. Αρκετά συχνά στα εργαστηριακά ευρήματα το αντιγόνο HLA-B27 είναι θετικό. Συστηματικά νοσήματα όπως η Σαρκοείδωση, η Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, η Ψωριασική αρθρίτιδα, η Φυματίωση και άλλες καταστάσεις μπορεί να προκααλέσουν ιρίτιδα ή ιριδοκυκλίτιδα.

Οι περισσότερες περιπτώσεις απαντούν στην θεραπεία με τοπικά στεροειδή και μυδριατικές σταγόνες. Επιλποκές μπορεί να είναι το γλαύκωμα, ο καταρράκτης και το οιδημα της ωχράς.

Ενδιάμεση ραγοειδίτιδα

Χαρακτηριστικά προσβάλλει άτομα σε νεαρή ηλικία, που παραπονούνται για "μυγάκια" και θολή όραση στο ένα ή και στα δύο μάτια. Σαπνιότερα συνυπάρχει πόνος και φωτοφοβία. Είναι αγνώστου αιτιολογίας και αντιμετωπίζεται με στεροειδή αντιφλεγμονώδη κολλύρια ή χάπια κορτικοειδών.

Οπίσθια ραγοειδίτιδα

Πρόκειται για φλεγμονή του χοριοειδούς χιτώνα στο πίσω μέρος του ματιού. Όπως και η πρόσθια ραγοειδίτδα μπορεί να είναι ένα μεμονωμένο επισόδειο ή να είναι μία χρόνια κατάσταση που συνοδεύει ένα συστηματικό (μπορεί και αυτοάνοσο νόσημα). Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν "μυγάκια", θολή όραση (που οφείλεται και στην θόλωση του υαλοειδούς). Συνήθως δεν υπάρχει πόνος και ερυθρότητα στο μάτι.

Σύνδρομα μεταμφίεσης

Συνήθως δεν υπάρχει πόνος και ερυθρότητα στο μάτι. Πρόκειται για καταστάσεις όπου ενώ παρατηρούνται φλεγμονώδη κύτταρα στο μάτι, δεν υπάρχει συχέτιση με συστηματικό ή αυτοάνοσο νόσημα του ασθενή. Σύνδρομο μεταμφίεσης μπορεί να συνυπάρχει με κάποιο νεόπλασματική νόσο : (λευχαιμία, ρετινοβλάστωμα, λέμφωμα, κακκόηθες μελάνωμα) αλλά και μη νεοπλασματική κατάσταση, όπως : τραύμα του ματιού από ξένο σώμα, αποκόλληση αμφιβληστροειδή), μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια.