Παναγιώτης Εμμ. Μάτσης

Χειρουργός Οφθαλμίατρος - Οφθαλμοπλαστικός

Υψηλάντου 36,
Κολωνάκι, Αθήνα
T: 210 7253776
E: panagiotismatsis@gmail.com

Ογκοι Βλεφάρων

Γενικές Πληροφορίες

Συχνότεροι είναι: το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (BCC) 90% που σπανιότατα δίνει μετάσταση, το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα (SCC), το μελάνωμα , το καρκίνωμα σμηγματογόνων αδένων (σημαντικά κακόηθες , εξορμάται από τους μεϊβομιανούς αδένες), το καρκίνωμα Merkel, το σάρκωμα Kaposi, και το λέμφωμα (τα τελευταία τρία είναι σπάνια).

Η διάγνωση τίθεται μετά από βιοψία.

Όσον αφορά το το καρκίνωμα σμηγματογόνων αδένων καλό είναι να γίνει κατανοητό ότι ένα χαλάζιο που επιμένει ή και υποτροπιάζει ή μία κύστη μειβομιανών ή ακόμα και μία χρόνια βλεφαροεπιπεφυκίτιδα που υποτροπιάζει (φλεγμονή στο βλεφαρικό χείλος), πρέπει να προβληματίζουν τον οφθαλμοχειρουργό για παρουσία κακοήθειας.

Συνήθεις ερωτήσεις για τους Όγκους βλεφάρων και περιοφθαλμικής περιοχής

Τι είναι τα προκαρκινικά μορφώματα του βλεφάρου;

Είναι συνηθέστερα σε ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες και περιλαμβάνουν:

  • Ακτινική κεράτωση, (συνήθως δημιουργείται από υπερβολική έκθεση στον ήλιο και μπορεί να μεταλαγχθεί σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα)
  • Νόσος Bowen’s (υπάρχουν νεοπλασματικά κύτταρα στην βασική μεμβράνη του δέρματος ) μεταλλάσσεται σε ποσοστό 4% σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.

Μπορεί ο όγκος να απειλήσει το μάτι και την όραση;

Ναι – είτε από διήθηση κυττάρων που προέρχονται από τον όγκο, είτε από παραμόρφωση που δημιουργεί ο όγκος με αποτέλεσμα να εκτίθεται σε βλάβη ο κερατοειδής (BCC, SCC) ή ακόμα και από διασπορά των καρκινικών κυττάρων στον κόγχο.

Πόσο καιρό μετά την αρχική θεραπεία πρέπει να ελέγχεται ο ασθενής:

Οπωσδήποτε 1 φορά τον χρόνο για 5 έτη

Ποιά είναι η θεραπεία των όγκων βλεφάρου:

Η θεραπεία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες : ηλικία, είδος του όγκου, πιθανή διασπορά καρκινικών κυττάρων. Συνήθως η θεραπεία είναι χειρουργική: ο οφθαλμοχειρουργός αφαιρεί τον όγκο και κατόπιν αποκαθιστά την ανατομική ακεραιότητα της περιοχής , και αφού έχει εκτιμηθεί η ιστολογική υφή του καρκινώματος. Ασθενείς με καρκίνωμα σμηγματογόνων αδένων, μελάνωμα και ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα πρέπει να ελεγχθούν για αποκλεισμό μεταστάσεων στο υπόλοιπο σώμα.

Υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστεί καρκίνωμα στο άλλο μάτι;

Πολύ δύσκολα γίνεται διασπορά από το ένα μάτι στο άλλο.Μπορεί όμως να εμφανιστεί de novo κακοήθεια στο άλλο μάτι.