Παναγιώτης Εμμ. Μάτσης

Χειρουργός Οφθαλμίατρος - Οφθαλμοπλαστικός

Υψηλάντου 36,
Κολωνάκι, Αθήνα
T: 210 7253776
E: panagiotismatsis@gmail.com

Χαλάζιο

Γενικές Πληροφορίες

Πρόκειται για μία φλεγμονώδη διόγκωση των βλεφάρων που δημιουργείται μετά από απόφραξη και επιμόλυνση - συνήθως με σταφυλόκοκκο - των σμηγματογόνων αδένων του βλεφάρου ( περίπου 35 στο επάνω βλέφαρο). Είναι συχνότερο σε ενηλίκους παρά σε παιδιά. Αρχικά εμφανίζεται ερυθρότητα και διόγκωση που μέσα σε μερικές μέρες μετατρέπεται σε ένα επώδυνο μόρφωμα που συχνά παραμορφώνει το σχήμα του βλεφάρου. Πολλές φορές συγχέεται με την "κριθή", η οποία όμως αφορά το κατώτερο τμήμα δηλ. το βλεφάρικό χείλος ανάμεσα στις βλεφαρίδες.

Συμπτώματα και κλινική εικόνα του χαλαζίου:

  • Ερυθρή διόγκωση συχνότερα στο επάνω βλεφαρο
  • Δακρύρροι
  • Θολή όραση αν το μέγεθος του χαλαζίου πιέζει τον κερατοειδή

Συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με το χαλάζιο

Ποιές αιτίες δημιουργούν χαλάζιο;

Αν για κάποιο λόγο η ροή του σμήγματος εμποδισθεί σε κάποιον από τους μεϊβομιανούς αδένες του βλεφάρου ,η επιμόλυνση του εκκρίματος από μικροοργανισμούς που παρασιτούν στο βλεφαρικό χείλος μπορεί να δημιουργήσει το χαλάζιο.

Ποιοί είναι οι προδιαθεσικοί πράγοντες για δημιουργία χαλαζίου;

  • Χρόνια βλεφαρίτιδα
  • Ροδόχρους ακμή
  • Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα
  • Φυματίωση
  • Ιογενείς λοιμώξεις
  • Ορμονικές διαταραχές κυρίως των οιστρογόνων

Μπορεί ένα χαλάζιο να εξαλλαγεί σε καρκίνωμα;

Ναι.Ενα χαλάζιο που επιμένει για περισσότερο από 8 μήνες με χαρακτηριστική αλλαγή στην κανονική διάταξη των βλεφαρίδων ή και παρουσία μικροσκοπικών αιμορραγιών στην επιφάνειά του μπορεί να σημαίνει εξαλλαγεί σε καρκίνωμα μεϊβομιανών αδένων. Επίσης μία χρόνια βλεφαρίτιδα πρέπει να ελέγχεται διεξοδικά για να αποκλειστεί ο κίνδυνος κακοήθειας

Πως γίνεται η δίαγνωση του χαλαζίου;

Με επισκόπιση της βλάβης, και καλή λήψη ιστορικού του ασθενούς (όχι μόνο Οφθαλμολογικού)

Θεραπεία του χαλαζίου

Μικτά κολλύρια (αντιβιοτικό + στεροεδή) τοπικά την ημέρα και αλοιφή το βράδυ για 8-10 ημέρες. Θερμά επιθέματα
 στο βλέφαρο.Τα θερμά επιθέματα μπορεί να εφαρμοσθούν με ποικίλους τρόπους. Ο απλούστερος είναι να κρατήσουμε μια καθαρή πετσέτα βουτηγμένη στο ζεστό νερό πάνω στα κλειστά βλέφαρα για 5-10 λεπτά, 3-4 φορές την ημέρα κάνοντας ελαφρές μαλάξεις. Ξαναβρέχουμε κάθε φορά την πετσέτα ώστε να τη διατηρούμε αρκετά θερμή.Τέλος, στεγνώνουμε με απαλές κινήσεις τα βλέφαρα και σκουπίζουμε κάθε ίχνος από έκκριμα με καθαρή γάζα την οποία αλλάζουμε σε κάθε σκούπισμα.

Χειρουργική αντιμετώπιση

Όταν το χαλάζιο δεν υποχωρεί με τα παραπάνω, αφαιρείται με χειρουργική επέμβαση (τοπική αναισθησία) η οποία δεν απαιτεί παραμονή στο νοσοκομείο.

Πρόληψη επανεμφάνισης

Σχολαστικός καθαρισμός των βλεφάρων αποτρέπει την επανεμφάνιση των χαλαζίων σε άτομα που είναι επιρρεπή σε αυτά. Καθαρίζοντας τακτικά την περιοχή των βλεφαρίδων με ειδικό καθαριστικό μειώνουμε την πιθανότητα απόφραξης των αδένων. Αυξάνοντας την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα βιταμίνης Α καθώς η πρόσληψη αρκετού νερού ημερησίως.