Παναγιώτης Εμμ. Μάτσης

Χειρουργός Οφθαλμίατρος - Οφθαλμοπλαστικός

Υψηλάντου 36,
Κολωνάκι, Αθήνα
T: 210 7253776
E: panagiotismatsis@gmail.com

Αποκόλληση αμφιβληστροειδή

Γενικές Πληροφορίες

Αποκόλληση αμφιβληστροειδή σημαίνει διαχωρισμό μεταξύ αμφιβληστροειδή και οπισθίου τοιχώματος του βολβού. Εφ’όσον αποκολληθεί ο ιστός σταματά να λειτουργεί, με συνέπεια η εικόνα που αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος να είναι παραμορφωμένη και θολή ή και να χαθεί τελείως.Απαιτείται χειρουργική επέμβαση για να επανακολληθεί ο αμφιβληστροειδής στον οπίσθιο πόλο του βολβού.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της αποκόλλησης αμφιβληστροειδή ;

Οι ασθενείς συνήθως περιγράφουν ότι βλέπουν μία ‘κουρτίνα’ ή ‘γκριζωπό δίχτυ’ ή ‘αστραπές ‘. Σε ηλικιωμένους αθενείς μπορεί αυτή η συμπτωματολογία να μην είναι ενδεικτική αποκόλλησης, η ξαφνική όμως εμφάνιση τέτοιων συμπωμάτων επιβάλλει την διενέργεια βυθοσκόπισης υπό μυδρίαση ώστε να αποκλειστεί η ύπαρξη ρωγμής στον αμφιβληστροειδή.

Τι προκαλεί την αποκόλληση αμφιβληστροειδή ;

Σχεδόν όλες οι αποκολλήσεις αμφιβληστροειδή δημιουργούνται εξ’αιτίας μίας οπής ή ρωγμής στον αμφιβληστροειδή. Συνήθως αυτό συμβαίνει σε λεπτό αμφιβληστροειδή, σαν αυτόν που βλέπουμε σε υψηλούς μύωπες ή επίσης όταν το υαλοειδές (η ζελατινώδης ουσία που γεμίζει το εσωτερικό του βολβού) διαχωρίζεται (αποκολλάται) από το οπίσθιο τοίχωμα του βολβού. Αποκόλληση αμφιβληστροειδή μπορεί να συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις, όπως : τραύμα βολβού, διαβήτη, μετά από επεμβάσεις καταρράκτη, και άλλα.

Διάγνωση της αποκόλλησης αμφιβληστροειδή

Αν πιθανολογείται αποκόλληση αμφιβληστροειδή πρέπει να επισκεφθεί ο ασθενής συντομότατα το πλησιέστερο οφθαλμολογικό τμήμα. Ο ασθενής θα υποβληθεί σε έλεγχο της οπτικής οξύτητας και μετά από ενστάλλαξη μυδριατικών σταγόνων, σε πλήρη βυθοσκοπικό έλεγχο. (Λόγω της θόλωσης στην όραση μετά την μυδρίαση αποφύγετε την οδήγηση). Αν διαγνωσθεί αποκόλληση αμφιβληστροειδή ο ιατρός θα σας συμβουλεύσει την χειρουργική αποκατάσταση της αποκόλλησης το ταχύτερο δυνατόν.

Αντιμετώπιση αποκόλησης αμφιβληστροειδή

Αν υπάρχει μόνο oπή ή ρωγμή αμφιβληστροειδή.

Για να “σφραγιστεί ” ο αμφιβληστροειδής γύρω από περιοχή με ρωγμή ώστε να προληφθεί η αποκόλλησή του, εφαρμόζεται Laser (δηλ.φωτοπηξία που δημιουργεί από το μικροσκοπικό έγκαυμα του Laser ουλώδη ιστό η οποία και περιχαρακώνει την βλάβη). Η διαδικασία της φωτοπηξίας μπορεί να είναι ελαφρά δυσάρεστη όχι όμως επώδυνη, γίνεται με τοπικές αναισθητικές σταγόνες και διαρκεί λίγα λεπτά. Μετά ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι του.

Αν υπάρχει αποκολλημένος αμφιβληστροειδής.

Είναι ανάγκη για χειρουργική επέμβαση γνωστή σαν Υαλοειδεκτομή (αφαίρεση του υαλοειδούς από το εσωτερικό του βολβού) και επαναπλήρωση του βολβού με ειδικό αέριο ή λεπτόρευστη σιλικόνη με σκοπό το “σιδέρωμα ” του αμφιβληστροειδή πάνω στο οπίσθιο τοίχωμα του βολβού. Σε περίπτωση που τοποθετηθεί σιλικόνη, θα χρειστεί μια μικρή επανεπέμβαση για την αφαίρεση της, μετά από μερικούς μήνες. Πιθανόν μετά την επέμβαση να σας ζητηθεί να κοιμάστε σε μία συγκεκριμένη θέση για μερικές μέρες (ώστε το αέριο που τοποθετήθηκε να πιέζει σωστά), και να αποφύγετε αεροπορικά ταξίδια για πείπου 10-15 ημέρες (όσοτο αέριο παραμένει πριν αυτοαπορροφηθεί στο μάτι).

Αλήθειες για την αποκόλληση αμφιβληστροειδή

Ο αμφιβληστροειδής είναι φωτοευαίσθητος ιστός υπεύθυνος με τα κωνία και τα ραβδία και των πολύπλοκων συνδέσεων που έχει για την λειτουργία της όρασης. Οποιαδήποτε διακοπή της σύνδεσης του και μάλιστα στο αρχικό επίπεδο (αποκόλληση αμφιβληστροειδή) διακόπτει και την όραση .Ετσι λοιπόν είναι ανγκαία η άμεση επανακόλληση του αμφιβληστροειδή στο οπίσθιο τοίχωμα του βολβού.

Συνήθεις ερωτήσεις για την αποκόλληση του αμφιβληστροειδή

Αν δημιουργηθεί αποκόλληση αμφιβληστροειδή στο ένα μου μάτι θα εμφανιστεί και στο άλλο ;

Σε ορισμένους ασθενείς με αποκόλληση στο ένα μάτι η πιθανότητα να παρουσιατεί και στο άλλο είναι αυξημένη. Κάθε σύμπτωμα που είναι ύποτο για δημιουργία ή ύπαρξη αποκόλλησης πρέπει να ελέγχεται διεξοδικά.

Θα μπορέσω να δω πάλι όπως πριν ;

Αν η ανατομική αποκατάσταση μετά την επέμβαση είναι πλήρης η όραση επανέρχεται .Οχι πάντα πλήρως, όπως ήταν πριν την αποκόλληση του ιστού. Η παρουσία σιλικόνης ή αερίου προϋποθέτει ανάρρωση μεταξύ 3-4 μηνών, έως ότου επιτευχθεί κσι η τελική επνάκτηση όρασης.

Μπορώ να συνεχίσω να οδηγώ ;

Αδρά ,ο νόμος ορίζει να γίνεται ορατή μία πινακίδα οχήματος (από τον εξεταζόμενο) σε απόσταση 20,5 μέτρων. Επίσης να υπάρχει καλό οπτικό πεδίο (περιφερική αντίληψη). Σε κάθε πείπτωση ο οφθαλμίατρος μετά από έλεγχο δίνει την τελική απάντηση.